Pretraživanje

Danas se obilježava Medunarodni dan starijih osoba

Četvrtak, 01. Listopada 2015. - 10:17

Povodom Medunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava danas 01. listopada, zamjenica gradonacelnika Grada Labina Eni Modrušan posjetila je Dnevni centar za starije osobe na Marcilnici. Cilj obilježavanja Medunarodnog dana starijih osoba jest sacuvati dostojanstvo starijih osoba i  prikazati  sve mjere skrbi koje se u društvu poduzimaju. Raznim  programima, dogadanjima, akcijama i aktivnostima istice se briga i skrb o starijim osobama, izmedu ostalog i njihovo društveno sudjelovanje ovisno o interesima, sposobnostima i sklonosti.

Zamjenica gradonacelnika poželjela je korisnicima Dnevnog centra dobro zdravlje, srecu i zadovoljstvo uvjerena da svoje vrijeme u Dnevnom centru provode kvalitetno i veselo u društvu svojih sugradana. Bila je to i prilika da se još jednom zahvali labinskom Župnom uredu što im besplatno ustupa prostor gdje se nalazi centar. U Centru su zaposlene medicinska sestra i njegovateljica koje brinu i skrbe za korisnike, a uz nju prisutna je bila i ravnateljica Doma za starije i nemocne Raša Esma Radicanin. Dnevni centar za starije osobe djeluje u Labinu vec 10 godina. Trenutni broj korisnika je 12 dok je puni kapacitet centra 15 osoba.

Centar za pomoc starijim osobama +65 je takoder danas na Trgu labinskih rudara svojim sugradanima predstavljao aktivnosti i usluge koje pruža, a u poslijepodnevnim satima, s pocetkom u 16:30 sati ucenici Osnovne umjetnicke škole Matka Brajše Rašana posjetit ce i zabaviti šticenike Doma za starije i nemocne osobe u Raši.

Aktivnosti usmjerene na podizanje kvalitete života starijih osoba


Grad Labin je skrb o starijim osobama utvrdio jednim od svojih prioriteta usmjeravajuci znacajni dio aktivnosti u realizaciju projekata jacanja vaninstitucionalnih programa skrbi i suporta i programa usmjerenih na podizanje kvalitete života starijih osoba. Kroz projekt Labin – Zdravi grad razvijaju se razliciti programi usmjereni na podizanje kvalitete života osoba trece životne dobi pod motom "zdravo starenje".

U Gradu Labinu djeluju cetiri Kluba umirovljenika otvorenih svakodnevno u popodnevnim satima (Rabac, Donji Labin, Kature i Vinež). U Klubovima se u suradnji sa Patronažnom službom Istarskih domova zdravlja Ispostavom Dr. Lino Peršic Labin provode mjesecne kontrole tlaka i šecera u krvi. Organiziraju se predavanja o sprjecavanju nezaraznih bolesti (dijabetes, srcane, kardiovaskularne bolesti, prevencija malignih bolesti i sl.), predavanja o zdravoj prehrani, a kroz tematska predavanja obilježavaju se posebni datumi poput primjerice Svjetskog dana zdravlja. Našim sugradanima trece životne dobi u Klubovima umirovljenika na raspolaganju je dnevni i tjedni tisak. Posebni programi namijenjeni su našim sugradankama i to rekreacija za žene starije dobe (dva puta tjedno) i preventivni programi za osteoporozu (dva puta tjedno).

Od 2013. godine u Labinu djeluje Centar za pomoc starijim osobama kao oblik izvaninstitucionalne skrbi za osobe starije od 65 godina života (Centar +65) na lokalnoj razini u cilju poboljšanja kvalitete njihovog života i pomoci u obavljanju svakodnevnih poslova. Centar +65 ce pružanjem servisnih i drugih usluga omoguciti korisnicima dulji i kvalitetniji boravak u vlastitom domu. Usluge Centra +65 su: organiziranje i dostava toplog obroka u kucu, pomoc u kuci, održavanje osobne higijene, pomoc pri nabavci lijekova i odlaska do lijecnika, pomoc u nabavci osnovnih životnih potrepština, pomoc u obavljanju sitnijih popravaka i obavljanje kucanskih poslova. Kontakt Centra +65: Rudarska 1, Labin, telefon 853 523 ili 0992622653, web stranica http://www.centar-plus65.com/

Dnevni centar za starije osobe na Marcilnici