Pretraživanje

Čestitamo blagdan Sv. Petra i Pavla, sretna Vam Petrova

Ponedjeljak, 29. Lipnja 2020. - 0:00

Tradicionalna svetkovina, odnosno sajmeni dan Sv. Petra održavao se svake godine 29. lipnja – na „Petrovo“. Na taj su se dan okupljali  trgovci, obrtnici i seljaci prezentirajući vlastite proizvode pod ložom, u Staroj kavani ili ispod Torjona. Bilo je tu Kranjaca s velikim teretnim kolima punim zemljanih zdjela, zlatara iz Pazina i Vodnjana, kovača iz Kršana, pa i Vlaha koji su svirajući nudili mladima vlasitite instrumente, ali i sir te skutu. Dvije poznate Cresanke, Meniga i Nicoletta svake su godine prodavale maslinovo ulje, sir i suhe smokve ispod lože, a seljaci iz Pićna, Gračišća i Vetve nudili su svoje brente s voćem čije bi cijene zbog konkurentnosti padale nakon podneva. Na sajam bi ljudi počeli pristizati oko 8 sati, svečano obučeni u svoje tradicionalne nošnje, a već dva sata kasnije gradski trg i petnaestak gostiona bili su prepuni ljudi. Za radoznalu svjetinu pripremali su se kotlovi juha, desetine janjaca „na žgvacet“, pržene iznutrice i desetine kilograma bakalara. Gostione bi se osobito punile u poslijepodnevnim satima, kad se na stepeništima i po podrumima pilo iz bokaleta i pjevalo između razgovora. Bilo je tu i „cirkusanata“ poput izvjesnog Fumagallija koji je bacao 25 noževa s odaljenosti od 6 metara tik uz tijelo svoje kćeri naslonjene na dasku.

Pod Ložom se „soplo i kantalo“ i bila je to savršena prilika za susrete starih i upoznavanje novih prijatelja.

Petrova je mijenjala način obilježavanja,  pa je tako posljednjih gotovo četrdeset godina gradska pučka fešta na koju odazove i nekoliko tisuća ljudi, a za brojne posjetitelje osmišljava se zabavni program na Titovom trgu, Šetalištu Kvarner i na ljetnoj pozornici kod Špine.

Sve do ove godine,…..    Pandemija Corona virusa tako je, vjerujemo samo na jednu godinu, zaustavila stoljetnu tradiciju.

Čestitamo  blagdan Sv. Petra i Pavla, sretna Vam Petrova.