Pretraživanje

Cajanka u knjižnici Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“

Srijeda, 06. Travnja 2011. - 12:02

Krajem prošlog tjedna knjižnica Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ poprimila je potpuno drugaciji izgled.Umjesto knjiga, u knjižnici su se mogli vidjeti stolovi ukrašeni cvijecem, pladnjevima s raznovrsnim kolacicima, šarenim cajnicima i šalicama i tanjuricima najrazlicitijih uzoraka i oblika.

Naime, u sklopu ovogodišnjeg školskog projekta Etno Labinština, kao korelaciju izmedu engleskoga i hrvatskoga jezika, ucenici 5. a razreda sa uciteljicama Marizom Hrvatin Mahmutovic i Jangelom Sušac-Budimir uprilicile su priredbu pod nazivom Tea Party Invitation – Pridite na caj.

Na zabavan i poucan nacin ucenici su pokušali pronaci poveznicu izmedu tradicionalnog engleskog obicaja pijenja caja i prilika u kojima se caj rabi u ovim našim krajevima. Program je vodila Erin Kos, a ucenice 7.a razreda Larisa Smokovic i Donatela Nacinovic uz prigodne makete i plakate koje su same osmislile i izradile prisutnima su na izvrsnom engleskom predstavile povijest „cajne“ tradicije u Engleskoj, bonton pijenja caja te karakteristicne recepte za cajne slastice.

Uz isjecke iz ekranizacije djela Agathe Christie Hotel Bertram, iz kojih su ucenici mogli vidjeti kako je to na pravoj engleskoj cajanci. Poslušali su pjesmu Paula McCartney-a  A cup of English tea. Otplesan je i  engleski valcer za što su se pobrinule ucenice Antea Faraguna, Ivona Stepic, Antonija Vozila te Korina Muškardin, a uvod u dio o našim, istrijonskim navadama osmislio je i izveo je Karlo Gušic pravim malim koncertnim programom na harmonici.

 Uz šaljive stihove Ku vas co boli, zamite malo caja, Roberta Žufic i Korina Muškardin provele su publiku kroz obicaje kuhanja i pijenja caja na Labinštini, a da sve ne bi ostalo na tome, svi su prisutni mogli i kušati engleski i domaci caj uz karakteristicne slastice – tradicionalne engleske sconese i muffine te domoce kroštule, fritule i kolacice uz napomenu voditeljice da se nada kako ce nakon ovoga svi postati barem malo veci ljubitelji caja!