Pretraživanje

Ca moje najlepce CA

Četvrtak, 21. Studenog 2019. - 0:00

Na ponos svih Labinjanki i Labinjana, kao i svih građana Labinšćine  Labinska cakavica dobila je status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Naime, nakon što je Grad Labin u 2014. godini inicirao projekt „Cagodar“ s ciljem očuvanja, njegovanja i promoviranja izvornog govora – labinjonske cakavice,  u rujnu 2018. godine Grad Labin pokrenuo je postupak prema Ministarstvu kulture s ciljem dobivanja statusa nematerijalnog kulturnog dobra.

Uz Grad Labin nositelji su  svi govornici labinske cakavice,  odnosno osobe koje se njome  u komunikaciji služe, ali i labinske osnovne škole, labinski dječji vrtići, Srednja škola Mate Blažine, Gradska knjižnica Labin, RKUD Rudar Raša i  Radio Labin.

Labinjonska cakavica ključan je element duhovnog, povijesnog, kulturnog i jezičnog identiteta Labinštine i Labinjana. Svojom specifičnošću izdvaja se od ostalih govora u njezinu okruženju i njezini su govornici po njoj nadaleko prepoznatljivi.

Labinski su idiomi sa svim svojim specifičnostima poprilično dobro sačuvani zahvaljujući svijesti lokalnoga stanovništva koje aktivno koristi i njeguje svoje mjesne govore, što govori o tome da naši sugrađani imaju veliki interes sačuvati i promovirati svoju besedu.

Labinski cakavski govor čini njegove govornike ponosnima. Upotreba labinjonske cakavice redovito je zamijećena kao izrazito specifičan govor, ne samo zbog izraza već i ritmike te posebne melodičnosti govora, upotrebe specifičnih nazala i drugih fonetskih elemenata nekarakterističnih za ostale govore istarske čakavštine.

Dobivanjem statusa zaštićenoga govora, labinska cakavica dobila i je pravu potvrdu svojega značaja, snage i kontinuirane uporabe, te smo uvjereni da će njezina uporaba u budućnosti  još više snažiti čime će se  zadržati njezina upotreba kod sadašnjih i budućih generacija, kako u svakodnevnom govoru tako i u kulturnom i kreativnom stvaralaštvu.