Pretraživanje

Bravo! Kreativnoj akademiji potpora za projekt „Recikliranjem do umjetnosti“

Utorak, 25. Srpnja 2023. - 0:00

Zaklada Istra - Fondazione Istria nedavno je objavila rezultate dobro poznatog natječaja „Mali projekti za bolje sutra“. Među izabranim projektima koji su ostvarili pravo na sufinanciranje je i zanimljiv projekt labinske udruge „Kreativna akademija“ pod nazivom „Recikliranjem do umjetnosti“.

Projekt Recikliranjem do umjetnosti provodi udruga Kreativna akademija Labin, u suradnji s Udrugom Labin Zdravi Grad i OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin, te MO Vinež i MO Labin Gornji, u cilju aktivnog uključivanja građana u aktivnosti očuvanja, valorizacije i promocije identiteta, tradicije, kulture i običaja Labinštine kroz provedbu  i umjetničke aktivnosti slikanja korištenjem recikliranih materijala.

Projekt je ocijenjen kao kvalitetan te je ostvario financiranje na navedenom natječaju u iznosu od 3.100,00 eura.

Organizaciju skupljanja naplavina i otpadnih predmeta, na plažama provodit će Udruga nositelj, u suradnji s partnerom OŠ “Ivo Lola Ribar“. Udruga će s partnerom organizirati akciju skupljanja predmeta, a time i čišćenja plaža u koju će biti uključena djeca školske dobi. Umjetnička i kreativna aktivnost oslikavanja sakupljenih predmeta i stvaranje umjetničkih kreacija (slika) recikliranjem otpadnih materijala središnja je aktivnost projekta i odnosi se na akciju u zajednici odnosno uključivanje građana u aktivnosti očuvanja valorizacije i promocije identiteta, tradicije, kulture i običaja Labinštine.

Nakon provedbe akcije skupljanja otpadnih materijala koje će volonteri udruge provesti sa školskom djecom  provest će se javni poziv za opću populaciju građana s ciljem uključivanja u besplatne likovne radionice slikanja korištenjem recikliranih materijala. Nakon formiranja mješovite grupe polaznika udruga nositelj organizirati će aktivnosti provedbe likovnih radionica u MO Vinež i MO Labin Gornji koje bi uključivale tematsko slikanje s prijavljenim polaznicima radionica. Polaznici bi kreirali svoje radove od sakupljenih predmeta ,te iste oslikavali bojom na već pripremljenim podlogama pod vodstvom mentora–voditelja projekta.

Cilj projekta je skrenuti pažnju na potrebu pravilnog zbrinjavanja otpada i stvarati naviku recikliranja na način da se sudionike pouči kako tzv. „otpadne materijale“ ponovno upotrijebiti u stvaranju. Na ovim radionicama sudionici će imati priliku naučiti kako reciklirati stare stvari, te kako procesom recikliranja mogu napraviti veoma zanimljiv, koristan i lijep predmet. Takvim konceptom radionice sudionicima se sugerira da je u ekologiji važan doprinos svakog pojedinca, ali da pravi uspjeh možemo postići samo zajedničkim djelovanjem.