Pretraživanje

Božić u Labinu postaje tradicija - zasluženo!

Srijeda, 27. Prosinca 2017. - 0:00

Iza nas je tri dana zabave, druženja i iščekivanja Božića. Sve je započelo  u četvrtak 21. Prosinca nastupom svevremenskog Gradskog orkestra Labin, koji je u to prohladno povečerje “probio led” za čitavu nisku već dobro poznatih i još bolje uigranih izvođača - zbora Minicantanti, glazbene skupine XL, Gianluce Draguzeta i akustičnog tria Silvija, Aleksej i Vedran. Temperaturu je naravno podigla glavna zvijezda večeri, ikona istarskog “ča-vala” Alen Vitasović, koji je dokazao da njegova hitovima prebogata karijera zaslužno čuva posebno mjesto u srcima ne samo njegovih suvremenika, već i brojnih kudikamo mlađih Labinjana. “Tu jenu noć bija bi žbalja” svatko tko nije bio u centru rudarskog grada - definitivno!

 Jedna se tradicija, bez obzira na sve traženije trendove predblagdanskih događanja, održala u gotovo neizmijenjenom obliku i ove godine. Ponavljamo - gotovo neizmijenjenom - jer kvaliteta i raznolikost ponude raste od Božića do Božića! Naravno, riječ je o tradicionalnoj besplatnoj blagdanskoj marendi, koju su 22. prosinca u jutarnjim satima svojim sugrađanima darovali labinski ugostitelji i Udruženje obrtnika Labin.

 Večer je započela mirno, gotovo svečano - baš kako i priliči predblagdanskom raspoloženju, koje je već do tada svakako zahvatilo centar Labina. Ne čudi što je početak nastupa iznimne domaće glazbenice i scenske umjetnice Elis Lovrić prošao u ugodnom miru, bez veće reakcije publike - jednostavno se pitko i prirodno uklopio u dobar Božićni duh na Zelenicama. No, kako je Elis nesebično pružala svoju iznimnu glazbenu energiju okupljenima, tako su počele stizati sve glasnije i srdačnije reakcije, a sve brojnija publika okupljala se pred pozornicom, u iščekivanju glavne zvijezde ovogodišnjeg Božića u Labinu.

 Može li bolje, jače, krcatije? O da - znali su svi koji su još lani skakutali uz Parni Valjak na labinskoj adventskoj fešti! Ne događa se dovoljno često da naš grad posjeti toliki broj “domaćih” gostiju - a pogotovo po zimi - no veliko, opravdano možemo reći međunarodno glazbeno ime, svakako je dobar razlog da Pula, Pazin, Rijeka, Karlovac, Gospić, pa čak i Zagreb posjete istok Istre! Maestralno od prvog takta, sjajni Željko Joksimović i njegov fantastični prateći sastav puna su dva sata držali prepune Zelenice , a hladnoća očigledno nije bila nikakav problem za brojna raspjevana grla koja su pratila karizmatičnog pjevača kroz ovaj nastup o kojem će se, zajamčeno, još mjesecima pričati. Odlaskom Joksimovića s pozornice euforija je tek djelomično splasnula, jer se  dobar dio publike zadržao  još dugo, ponajviše zahvaljujući velikom valu pozitivne atmosfere te predivne adventske večeri, koju je dodatno podgrijao Nikola Z Kukurini, čovjek čije je ime gotovo pa sinonim za DJ-a u Istri.

 Pun pogodak je bilo i subotnje jutro, neobično toplo i lijepo za ovaj dio godine. Lijepo je vidjeti centar pun mališana i njihovih roditelja umjesto pogleda na zakrčenu prometnicu, lijepo je čuti zvuke praporaca i nježnih Božićnih melodija umjesto buke svakodnevnog prometa, divota je kada se pogledi sa trotoara, terasa kafića ili izloga trgovina upere ka pozornici, gdje se odigravao cjelojutarnji dječji program, čiji je vrhunac bio izrazito intrigantna i odlično odigrana predstava Istra Inspirita “Djed Božićnjak u Istri”.

 Dan je brzo odmicao u druženju, zadovoljstvu i kojoj kapljici mirisnog kuhanog vina, te su brojni posjetitelji dočekali večernji dio programa muvajući se među adventskim kućicama. Glazbeni gosti koji su se te večeri popeli na pozornicu Božićnog Labina itekako su impresionirali prisutne: sigurno je karizma velikog i prerano preminulog Dine Dvornika doprinijela dobroj atmosferi i još boljoj svirci, no kapu skidamo sjajnoj skupini glazbenika koja se lakoćom i s visokom dozom profesionalnosti prošetala kroz repertoar “hrvatskog kralja funka”.

 Kroz sve dane nije prošla nezapaženo i jedna velika, možda i najveća gesta Grada Labina i  Udruge Mendula iz Nedešćine. U zajedničkoj sinergiji uspješno je realiziran cijeli niz humanitarnih aktivnosti koje su se kroz tri dana provodile u sklopu obilježavanja Božića u Labinu. Veliko srce i izniman trud prepoznali su brojni građani i posjetitelji, te je u višednevnoj humanitarnoj akciji "Kap dobrote za Barbaru”, kroz donacije građana, prodaju kolača u adventskim kućicama i humanitarnu lutriju  prikupljeno preko 23.800,00 kn.

Možemo dijelom zahvaliti trendovima što se u Labinu posljednjih godina konkretno počelo organizirati događanje “Božić u Labinu”.

 Bez  okolišanja, treba zahvaliti tvrtki Valamar Riviera kao glavnom sponzoru manifestacije, te donatorima: Holcimu, Rezidenciji Šikuli, hotelu Amfora, Rockwoolu, Maslinica Hotels&Resorts, Zagrebačkoj banci, ITV-u te Turističkoj zajednici Grada Labina.

Božić u Labinu" imao bi puno slabiju promociju bez vjernih i vrijednih medijskih partnera. Pomogli su nam Radio Labin, Labinština Info, 5 Portal, Labin.com, Glas Istre, Radio Istra, TV Istra, Regional Express i Tv Nova.

U ovogodišnjem su predblagdanskom vremenu Labinjani pokazali da su sve željniji druženja, sve otvoreniji prema zajedničkim feštama, da razlika gotovo i nema kada je u pitanju zabava, veselje, druženje…

 Ukratko, dobili smo svoju Božićnu priču.