Pretraživanje

Art Republika svecano otvorena, a Fešta Petrova bucno proslavljena

Ponedjeljak, 30. Lipnja 2014. - 11:57

U predvecerje subote 28. lipnja bilo se gotovo nemoguce “probiti” do Titovog trga u labinskom starom gradu, a razlog je bila priprema prve ljetne pucke veselice – fešte “Petrova”. Dok su se na velikoj pozornici za svoj nastup pripremali popularni opatijski “Koktelsi” i odlicni puslki cover bend “Sunglasses”, ispod starogradske Lože postavljala se prezentacija nagradenih maslinovih ulja domacih i gostujucih maslinara, uvrštenih u svjetski vodic FLOS OLEI. Sa igrališta “?il” su se culi prvi zvuci moderne disko glazbe, štandovi s gastro ponudom vec su bili postavljeni i spremni za prve posjetitelje, a svoj su nastup strpljivo cekale Labinske mažoretkinje, RKUD “Rudar” iz Raše, KUD “?ulistan” i labinski Gradski orkestar.

Nekoliko minuta iza 20 sati obilježavanje Petrove je zapocelo, a brojni su se posjetitelji okupili oko Lože gdje su se mogla kušati na svjetskoj razini nagradena maslinova ulja, ali i probati pokoji lokalni gastro specijalitet. Zabavno-glazbeni dio fešte zapoceo je nastupom kulturno-umjetnickih društava “Rudar” i “?ulistan”, odlicnom koreografijom kombiniranog sastava Labinskih mažoretkinja i svecanim tonovima Gradskog orkestra. Nakon nastupa zbora Mornice i Minicantanti, te mladih labinskih solista, sada vec publikom ispunjeni glavni starogradski trg krenuli su zabavljati pulski “Sunglasses” bend sa svojim odlicnim izborom hitova.

Vrhunac veceri svakako je bio energicni nastup urnebesnih zabavljaca “Koktelsa”, koji su svojom nevjerojatnom kolicinom energije, zdravim humorom ali i sjajnom usviranošcu rasplesali i najuspavanije posjetitelje “Petrove”. Tko se odlucio na “dir” do šetališta San Marco mogao je uživati u koncertu Serda Valica i dua “Fantasy”, dok su se na cak dva mjesta – igralištu “?il” i starogradskom amfiteatru – okupljale mlade generacije, željne modernijih zvukova popularnih urbanih hitova, disco i house glazbe.

Ove se godine s tradicionalnom labinskom puckom feštom poklopilo i otvaranje Labin Art Republike, dvomjesecne kulturno-umjetnicke manifestacije koja se vec dvanaestu godinu za redom tijekom srpnja i kolovoza održava unutar zidina starog grada. Svecano otvorenje ovogodišnjeg labinskog kulturnog ljeta zapocelo je u 21 sat, kada je u Gradskoj galeriji otvorena izložba slika i skulptura akademskog umjetnika Tome Gerica, dok je u isto vrijeme zapocela i prva u nizu “Art kolonija mladih umjetnika” u obližnjoj crkvici Sv. Stjepana, gdje je svoje fotografije izložio mladi labinski umjetnik Ivan Molnar.

Tocno u 22 sata, svecanim mimohodom kroz špalir Labinskih mažoretkinja i u pratnji bubnjara Gradskog orkestra te clanova RKUD “Rudar” i KUD “?ulistan”, do Narodnog muzeja je stigla zastava Labin Art Republike, koju je potom s muzejskog balkona spustila labinska glazbenica i scenska umjetnica Elis Lovric. Izvedbom svoje pjesme “Kanat od mora” prigodnije je od bilo kojih rijeci oznacila vrhunac otvorenja ovogodišnje Labin Art Republike.

Još jedan vrhunac – onaj adrenalinski – uslijedio je nekoliko minuta kasnije, kada se na svileno platno, postavljeno na šest metara visokoj konstrukciji iznad ulice 1.maja, popela umjetnica Petra iz zagrebacke skupine “Ciklorama” i zaplesala atraktivni “ples na svili”, uzbudljivu koreografiju koja se cijela dogada u zraku, nekoliko metara iznad ociju oduševljenih posjetitelja.

Program otvorenja 12. po redu LAR-a nastavio se na popularnoj “Špini”, koncertom vinkovackog alter-rock benda “Septica”. Ovaj zabavni sastav specificnog glazbeno-scenskog izricaja predvoden je frontmenom Dubravkom Matakovicem, inace legendom hrvatske strip subkulturne scene. Vecer umjetnosti i zabave u labinskom starom gradu zakljuco je svojim izvrsnim nastupom rijecki cover-rock bend “Innnuendo”.