Pretraživanje

96. obljetnica Labinske republike: Komemoracija na Krvovoj placi

Četvrtak, 02. Ožujka 2017. - 0:00Danas Labinština slavi 96. obljetnicu Labinske republike. Naime 02. ožujka 1921. labinski rudari organizirali su štrajk pod krilaticom «Kova je nasa» te proglasili Labinsku Republiku.  

Tim povodom jutros je delegacija Grada Labina zajedno sa predsjednikom Gradskog vijeca Grada Labina Valterom Poropatom, načelnicima i predstavnicima labinskih općina, Udruge „Kova je nasa“, Udruge antifašističkih boraca i Udruge HVIDRA, održala komemorativni skup na Krvovoj placi na Vinežu.

 Vijenac je, uz predsjednika Gradskog vijeća Grada Labina Valtera Poropata, položio i 88.godišnji Leopold Družeta, jedan od starijih rudara Labinštine. U rudniku je radio punih trideset godina.

Profesor Tullio Vorano prisjetio je prisutne da je štrajk i samouprava rudara Labinštine trajala svega mjesec dana, od 2. 3. do 8. 4. 1921. Bila je jedna od prvih pobuna protiv fašizma u Europi. Stoga Labinjani i danas s ponosom obilježavaju godišnjicu borbe rudara za svoja radnička i ljudska prava.

Bivši djelatnik rudnika Serđo Štemberga iznio je podatke koje govore o ekonomskom značaju rudnika za Labinštinu.

Valter Poropat u svome je kratkom obraćanju na labinskoj cakavici rekao kako je Istra bila i ostat će jedinstvena kao naši rudari 1921. godine

Prigodni program pripremili su učenici Osnovne škole `Ivo Lola Ribar` PS Vinež. Program namijenjen rudarima, pjesmu `Kovari` Adriana Šćulca otpjevale su Lana i Maria Alba dok je pjesmu „Koreni“ izrecitirao Gabriel Banišić. Labinska pjesnikinja Rina Miletić izvela je svoju  pjesmu `Pitaju me ljudi`, posvećenu rudarstvu. Franko Kalac otpjevao je prigodnu pjesmu te zasvirao na harmonici.

Danas su vijenci položeni i na Gradskom groblju na spomeniku rudarima, te na spomen obilježju palim rudarima na Štrmcu.