Pretraživanje

92. obljetnica Labinske republike: „L.A.E. FOREWER“ u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (fotogalerija)

Ponedjeljak, 04. Ožujka 2013. - 9:27

Nakon niza dogadanja na Labinštini, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu je u subotu, 2. ožujka postao mjesto na kojem se održao centralni dogadaj ovogodišnjeg 92. obljetnice Labinske republike te je time postignut nacionalni karakter ovog jedinstvenog povijesnog dogadaja koji je zabilježen kao prva antifašisticka pobuna protiv fašizma u povojima.

Naime, u  Muzeju suvremene umjetnosti obilježena je 20-a obljetnice djelovanja udruge Labin Art Express uz nadu da ce vizija Podzemnog grada XXI postati najprepoznatljiviji brand Grada Labina prema Hrvatskoj i Europi.

Program je na jednom mjestu okupio poznate labinske umjetnike: Deana Zahtilu, Sanju Švrljuga Milic, Xenu Županic, Massima Savica, Orkestar Grada Labina, ali i predstavnike labinske gradske uprave koji su ovom prigodom iz Labina pristigli autobusom zajedno sa drugim Labinjanima koji su došli uvelicati program.

Ovo jednodnevno dogadanje sastojalo se od nekoliko segmenata medu kojima su L.A.E. FOREWER video projekcija s dokumentarnom retrospektivom rada LAE i simulacijama Podzemnoga grada XXI koja se prikazivala na medijskoj fasadi muzeja.

Navecer je uprilicen skulpturalni performans „Spomenik heroju XXI stoljeca“ u kojem je zapaljen simbol Labinske republike uz povike „Sretno!“ – tradicionalnog rudarskog pozdrava te puštanja bijelih golubica.

Nakon njega, održana je gastro instalacija i performans „Ké tama - Kitchen24“, u sklopu kojeg su posjetitelji konzumirali bakalar s istarskim tartufima i labinjonski krafi.