Pretraživanje

70. obljetnica rudarske tragedije u Raši

Nedjelja, 28. Veljače 2010. - 8:40

Na današnji dan, 28. veljace 1940. dogodila se najveca nesreca tijekom rudarske aktivnosti na Labinštini. Tog je dana rudarski inženjer Seguiti odaslao poruku Ministarstvu korporacija u Rim u kojoj je stajalo:

Jutros u 4,45 u rudniku Raša u komori jedan je vjerojatno tijekom paljenja mina došlo do eksplozije ugljene prašine koja je prouzrocila eksplozivni val i jacu pojavu ugljicnog monoksida koji se proširio na sva radilišta komore jedan te u obližnja radilišta komore tri. Spasilacke ekipe pocele su odmah pružati pomoc te su dosad pregledale 14.,16. i 17. horizont i izvukle šezdeset poginulih i stotinjak uglavnom lakše ranjenih. Treba još pregledati 15. horizont komore jedan, a operacija je u tijeku. Opci uvjeti u podzemlju su dobri jer nisu primijeceni požari nego samo manji odroni nekih hodnika koji ipak dozvoljavaju pristup radilištima. Danas je u cijelome rudniku obustavljen rad, a vjerojatno ce biti sutra nastavljen, osim u komori jedan. Uslijedit ce tehnicko izvješce.

Konacni zbroj poginulih rudara popeo se na 185 rudara, a rad je, izuzev na stradalim radilištima, nastavljen 4. ožujka. Ovo je definitivno najveca talijanska rudarska katastrofa unutar teritorija koji je u ono doba bio talijanski državni teritorij.

U povodu 70. obljetnice od tragedije, sinoc je uz prisjecanje na taj dogadaj u labinskome Malom kazalištu predstavljena i publikacija Poginulim rudarima Istarskih ugljenokopa Raša u kojoj je tiskano izvješce o posjeti obiteljima nastradalih rudara IU Raša koje žive u Bosni. Ovaj hommage nastradalim ljudima u IU Raša, posvecen je obiteljima koje najviše osjecaju gubitak voljene osobe. Autorica, tadašnja socijalna radnica IU Raša Dasa Persi, 1971. bila je u posjeti obiteljima nastradalih rudara, u razdoblju od pedesetih do sedamdesetih godina, porijeklom iz Bosne. Desino je svjedocanstvo istodobno slikovito i potresno. Na jasan i jezgrovit, nadasve upecatljiv nacin, znalacki je opisala sredine, situacije i sudbine na koje je naišla u Bosni. Sa svega nekoliko recenica vješto je predocila dimenzije tragedije kojoj je svaka obitelj nastradalog bila izložena, a osim toga daje vrlo konkretne, promišljene i razborite prijedloge za ublažavanje izloženih svjedocanstava. Iza tih redaka krije se i osjeca njezina briga, kao i želja IU Raša za pomoc obiteljima stradalih rudara.

Na sinocnjoj prezentaciji ove publikacije, ciji je izdavac Vijece talijanske manjine Grada Labina, uz mnogobrojne gradane prisustvovali su gradonacelnik Grada Labina Tulio Demetlika, njegov zamjenik Zoran Rajkovic, nacelnik Opcine Raša Josip Knapic, predstavnici Vijeca bošnjacke manjine Grada Labina, predstavnici prijateljskog talijanskog grada Manzana, te predstavnici Udruge Circolo di cultura istro-veneta Istria iz Trsta.

Povezana vijest:

Program obilježavanja Dana Labinske republike 2010.