Pretraživanje

1.MAJ-u isporučeno i drugo komunalno vozilo financirano iz EU fondova

Ponedjeljak, 23. Kolovoza 2021. - 0:00

Tijekom kolovoza trgovačkom društvu 1.MAJ d.o.o. isporučeno je u Vinežu i drugo komunalno vozilo koje se nabavlja u sklopu projekta „Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada“. Radi se o vozilima Mitsubishi fuso canter 7C18 opremljenima nadogradnjom Iride SAT 800 DP, te sustavom za identifikaciju spremnika EcoMobile. Volumen nadogradnje je 8 m3. Vozila pogone dizel motori Euro 6 norme i snage 129 kW. Dobavljač vozila je trgovačko društvo Alfateh ekologija i energetika d.o.o. iz Rijeke.

Nabava ovih vozila dolazi u pravo vrijeme, kada je u tijeku podjela spremnika za odvojeno prikupljanje otpada za sustav „od vrata do vrata“ diljem Labinštine. Nedavno je gotovo 500 kućanstava s područja Općine Pićan uključeno u ovaj sustav, a ovih dana podjela spremnika traje na području Općine Raša. Ova su vozila nabavljena upravo za prikupljanje odvojenog otpada, te su već u funkciji.

Ukupna vrijednost projekta nabave vozila je 1.522.312,66 kuna, a EU sufinanciranje putem Kohezijskog fonda iznosi 1.293.965,76 kuna, što predstavlja 85% prihvatljivih troškova projekta. Projektom se nabavljaju ukupno dva komunalna vozila, te provode aktivnosti promidžbe i vidljivosti. Trajanje projekta je od 19. veljače 2021. do 19. veljače 2022. godine.

Svrha projekta je povećanje stope odvajanja komunalnog otpada na području cijele Labinštine, kako bi se povećale mogućnosti recikliranja i oporabe. S time se posljedično smanjuju količine otpada koji se odlaže na odlagališta. S obzirom da se papir i karton tretiraju kao biorazgradivi otpad, projektom se osigurava i povećano odvajanje papira i kartona iz miješanog komunalnog otpada čime se doprinosi smanjenju biorazgradivog otpada u miješanom komunalnom otpadu.

Cilj projekta je smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta.

Očekivani rezultati projekta su:

1. Povećana količina odvojeno prikupljenog komunalnog otpada u prvoj punoj kalendarskoj godini nakon završetka provedbe projekta,
2. Nabavljena dva nova komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada.

Inline.png (34 KB)